Hur rengör man fläckar på uppstoppade möbler?

När det gäller tyg och uppstoppade möbler måste du veta att så snart ett spill eller en fläck inträffar måste du rengöra dessa omedelbart. Oavsett om det är vinfläckar eller bläckfläckar finns det alltid ett sätt att rengöra dina vackra möbler. Om du är osäker på hur du ska göra eller behöver hjälp med rengöringen – kontakta en bra städfirma i Umeå.

Rengöra tyg på möbler

Det första du måste komma ihåg när du rengör tyg är att inte gnugga fläcken. Ju mer du gnuggar fläckarna desto svårare är det att bli av med dem. Du måste också veta att innan du använder några kemikalier för att torka bort fläcken måste du göra vad som kallas ett fläcktest. Alla tyger är inte är inte lika och det kan finnas möjlighet att korrodera materialet.

Se till att du använder en trasa som inte har färgats när du rengör materialet. Det finns en möjlighet att trasan kommer att färga av sig på dina möbler.

Fläckar från mat och dryck

Mat- och dryckesfläckar kan enkelt tvättas bort med en del diskmedel och två delar kallt vatten. Lägg din trasa i blandningen och dutta på den på möblerna tills alla fläckar har absorberats.

Fläckar från vin och bär

Med röda fläckar som bär eller rött vin kan du använda vit vinäger med alkohol. Anledningen till att alkohol används för att rengöra olika föremål, inklusive elektronik, beror på att den torkar snabbt utan att skada viktiga komponenter.

Få bort olja och fettfläckar från möbler

Olja och fett kräver olika ingredienser och är en helt annan process. Denna metod kan användas om du oavsiktligt spillt olja på kläderna. Försök inte torka bort fettet med vatten. Lägg på bakpulver på fläcken och låt den absorbera i ungefär en halvtimme, då pulvret absorberar oljan från tyget. Dammsug bakpulvret innan du applicerar ett giftfritt och torrt lösningsmedel. Knacka på ytan tills fläcken har absorberats.

Innan du utför någon rengöringsprocedur hemma, lär dig tyda etiketten:

W – Denna bokstav betyder att dina uppstoppade möbler kan rengöras med vatten. Du kan också rengöra dessa möbler med en mattrengöringslösning, vilket är perfekt om din familj är benägen att lämna fläckar överallt.

S – Om du ser denna bokstav på din etikett betyder det att du bara får rengöra tyget med ett torrt lösningsmedel. Du kan inte lägga till vatten i blandningen eftersom tyget kanske inte reagerar bra med en våt lösning.

S/W – Den här koden innebär att du kan använda vatten och torra lösningsmedel på möbeluppstoppningsmaterial.

X – Den här bokstaven ses inte så mycket längre men om du någonsin stöter på den betyder det att du bara kan dammsuga materialet. Det är bäst att ta dina möbler till någon professionell städtjänst om du är osäker på vilken procedur du ska använda när du rengör dina möbler.