Mattrengöring – Bli av med loppor och löss

När var det senaste du gjorde en ordentlig mattrengöring? Att rengöra golv och mattor är ett bra vapen för att bekämpa loppor. Matta, möbeltyger och andra tyger är flera gömställen för den vuxna loppan och deras kokonger, larver och ägg. Mattor och stoppning är också en bra förvaringsplats för matrester, ägg, avföring, hår och andra organiska ämnen. Dessa blir oftast en rik källa till näring för dessa skadedjur.

Mattrengöring för att underlätta loppbekämpning och bli av med löss och loppor

Vuxna loppor lever på däggdjur, inklusive människor och husdjur, särskilt hundar och katter, och livnär sig på blod. Även om den kvinnliga loppan kan leva utan blod i upp till 100 dagar, måste hon dricka blod innan hon kan lägga ägg. Vanligtvis inom 48 timmar efter sin måltid på blod.. Inom två dagar till två veckor förvandlas äggen till larver och puppor som bosätter sig i en kokong och väntar på en levande värd att komma nära. Sedan hoppar de till den varma kroppen och börjar sin livscykel igen. Även om de är mycket små så kan loppor hoppa upp till sex fot för att nå en värd. Detta krävs oftast inte eftersom husdjur och människor ofta vilar på, mattor och stoppade möbler där lopporna är bosatta i olika faser av sin livscykel.

Loppor tillbringar merparten av sin livscykel utanför värddjuret. Normalt är det 5 procent vuxna loppor på husdjur och i mattan lurar det 10 procent kokonger, 35 procent larver och 50 procent ägg.

Det är viktigt att bli av med loppor eftersom förutom irritation som orsakas av loppbett, kan allvarliga sjukdomar överföras medan de suger blod. Dessa inkluderar böldpest, murine tyfus, chigger infektion på fötterna, bandmask och allergier.

Loppor kan övervintra utan utfodring för upp till ett år, och så alla stadier skall avlivas för att bli av med dem helt. En kokong kan producera upp till en biljon ättlingar i hennes vuxna liv.

Hemligheten till korrekt loppkontroll är konsekvens och uthållighet.

Det första steget i att eliminera loppor från mattor och möbler är att dammsuga ofta med en kraftfull dammsugare. Om du använder en dammsugare, se till att den disponibla väskan eller behållaren töms i papperskorg utanför efter varje dammsugning. Använd sedan en maskin för mattvätt regelbundet. Om du inte äger en själv, kan det hyras från ett varuhus eller från butiker som hyr ut maskiner.

Din bästa alternativet är att hyra mattrengöring av en professionell matta renare varje tredje till var sjätte månad. Deras kraftfulla maskiner kommer att vara tillräckligt bra för att extrahera loppor i sina olika stadier från mattan och andra möbler. Många professionella städare kommer också att använda ångande vatten och citrus baserade lösningsmedel som innehåller d-limone som kommer att stöta bort eller döda loppor. De använder också verktyg för mattor och möbler, som kan extrahera alla faser av dessa skadedjur från hörn och sprickor där de älskar att dölja sig.

Kom ihåg att inget kontrollprogram kan vara komplett utan behandling av dina sällskapsdjur och eliminera loppor från din bil, garage och gräsmatta. Om du har några tvivel, ringa i en professionell skadedjurssanerare. Kontakta även ett bra städföretag för rengöringshjälp i Umeå!